Lys upp fasaden

Hus Tips

Utebelysning är a och o när det är mörkt. Det underlättar att hitta nyckeln i väskan och att kunna sätta nyckeln i låset, för att låsa upp ytterdörren, till exempel. Belysningen påverkar också hur vi ser på byggnaden, om det ser hemtrevligt och välkomnande ut eller får dig att vilja vända om.

Fasadbelysning har blivit allt mer populärt, där lampor placeras på flera ställen utmed husväggen, på marken eller på takfoten. Alla med avseende att lysa upp fasaden. De ger intrycket av varmt och mysigt under  den mörka perioden av året och välkomnar till besök, samtidigt som det ger fasaden ett lyft.

En annan form av belysning, som blir allt mer och mer populärt, är att sätta upp ljusslingor på fasaden som får lysa under jul och stora delar av vintern. I USA är det tradition att mer eller mindre belamra hela tomten med olika slingor och tävlingar utlyses för den bästa belysningen. Även här i Sverige har traditionen tagit fäste och många hem har minst en slinga som hänger i en buske eller på räcket.

Vill man satsa på att dekorera sitt hus med ljusslingor, så kan det vara ett smart drag att välja en slinga som går att koppla ihop flera med varandra. På så vis räcker det med en kontakt, i stället för att varje slinga ska ha en egen. Kontrollera dock hur många sammankopplade som transformatorn tillåter.