Ge fasaden ett nytt lyft

Hus Renovering Tips

En vacker fasad ger inte bara ett bra första intryck, det är också en viktig del för hemtrivseln. Och hösten kan vara den perfekta tiden för att ge fasaden ett nytt lyft inför vintern och det nya året.

Så klart måste man vara aktsam för vädret om man planerar att måla eller göra hål i fasaden. Man kanske planerar på att göra ett takbyte. Det bästa är förstås att byta tak och liknande på våren när det är lite varmare och stabilare väder. Men om man inte upptäcker problemet förrän hösten rullar in, är det smart att fixa detta innan vintern. Speciellt om taket inte är tätt eller på tok för gammalt för att överleva ännu en vinter.

Takbyte går att göra själv men det tar så klart längre tid. Se över möjligheten att vara ledig några dagar för att kunna fokusera helt på uppgiften, för att dra ned på antal arbetsdagar på taket. Det är lättast att lägga ett nytt tak i samma material som det gamla taket. Byter man material kanske man måste byta lutning på taket eller åtminstone göra om underarbetet.

Mindre estetiska val kan man nästan göra året om, här behöver man inte oroa sig för vädret. Du kan exempelvis byta siffror på fasaden. Ett sådant litet lyft kan göra stor skillnad. Det behöver inte ens vara siffror. Hos Fasaddekor kan man köpa bokstäver som stavar ut siffran eller till och med adressen på bostaden.

Alternativt kanske det är dags att byta stuprännorna. Man tänker sällan på dem, men att gå från svarta stuprännor till rännor av koppar av oxiderat silver ger huset ett helt annat utseende. På så sätt kan man matcha rännorna till husfärgen eller färgen som man planerar att måla till våren.

Har man ett äldre hus kan det vara vits att byta ut fönstren, då dessa är lite av en energibov. Fönsterbyte kan göras i stort sett året om, men varmare årstider gör arbetet trivsammare samtidigt som du håller huset varmt under tiden du står utan. Du kan förändra hela husets utseende genom att sätta in nya fönster. Det finns många olika utformningar att välja mellan, inte enbart vad det gäller färg och storlek utan även material.

Det kan ju vara så att du trotts allt behöver måla om huset, eller så kanske du helt enkelt tröttnat på färgen och vill byta. Det kräver som sagt bra väder en period för att lyckas med denna uppgift, men slutresultatet brukar vara mycket tillfredsställande. Vid ett eventuellt färgbyte, är det bra att kolla upp med kommunen om det finns några restriktioner för området gällande husfärger.