Köpa bostadsrätt

Lägenhet Stockholm

Att hyra sin lägenhet kan vara första valet för många medans andra gärna investerar i en bostad. Skillnaderna är ganska stora i vad du kan och inte kan göra, liksom vad du är skyldig att åtgärda när något gått sönder. 

Så vad innebär det egentligen att köpa en bostadsrätt, jo kortfattat så köper du rätten att använda dig utav en specifik bostad, inte att du äger den. Jaha tänker många då, men du som bostadsrättsinnehavare köper in dig i en bostadsrättsförening och tillsammans med alla andra medlemmar i föreningen äger ni gemensamt hela fastigheten. Till fastigheten ingår också alla gemensamma utrymmen, uteplatser, lokaler som garage, kontor och butiker, marken som fastigheten står på och själva husen med bostäderna.

Vid köpet betalar du en insats och likt hyra i hyres hus, betalar du med bostadsrätt en årsavgift som även kan kallas månadsavgift. Avgiften ska täcka föreningens kostnader för räntor och amorteringar i lån samt drift och underhåll av fastigheten. Avgiften bestäms utav styrelsen i föreningen. Hos en del föreningar ingår viss städning och administration till exempel, vilket ska göras av medlemmarna för att hålla ner kostnaderna och därmed avgifterna. Det kan vara bra att undersöka föreningen innan du köper bostaden.

I och med att du vunnit budgivningen eller kommit överens med säljaren, så har du inte per automatik tillträde till bostaden. Styrelsen måste godkänna dig som medlem i föreningen innan köpet kan gå igenom, dock är det mycket ovanligt att bli nekad medlemskap och det måste föreligga mycket goda skäl till detta.