Starta en odling i lägenheten

Lägenhet Tips

Att odla eget är en väldigt speciell känsla. Och även vi som bor i lägenheter kan få prova på detta. Medan du inte kan odla allt som går att odla i en trädgård, har du fortfarande en mängd alternativ framför dig idag.

Det är populärt med odlingar som tomater, ärter, kålväxter, kryddor och morötter. Men du kan även odla saker som svamp med hjälp av speciella kit. Tänk på vad du skulle vilja odla hemma och kolla upp om det fungerar bra som en inomhusodling. Eller välj helt enkelt ett av de enklare projekten för att få lite erfarenhet och arbeta dig uppåt mot mer avancerade odlingar.

I många fall kommer du behöva lite matjord och frön för att komma igång med din odling. Beroende på vad du väljer att odla kanske du bör köpa individuella små krukor att odla i, eller så kan du köpa något i stil med en stor blomlåda och odla precis som du skulle göra en del av grönsakslandet.

Ett alternativ till denna form av odling är vad man kallar för hydroponisk odling. Med denna teknik använder man sig inte att jord överhuvudtaget utan låter plantorna gro i vatten som periodvis berikas med växtnäring.

Båda alternativen fungerar bra i de flesta lägenheter. Det är mer en fråga om vad du skulle vilja prova på. Självfallet utesluter inte en av dem den andra. Du kan prova på båda metoder samtidigt om du så vill.

Vilken odlingsmetod du än väljer kommer du även behöva tänka på ljuset. En välplacerat grönsaksland kan få solsken under nästan hela tiden solen är uppe. Men hemma i lägenheten har du nog inte samma lyx. Denna brist måste då kompenseras för med växtbelysning av något slag.