Skandinavisk design i hemmet

Hus Inredning Renovering Tips

I svenska hem är skandinavisk design är stor del utan att man tänker på det. Eller så har man hört talas om den här stilen och vill veta mer. Här hittar du en del av svaren.

Skandinavisk design är en inredningsrörelse som dök upp under 50-talet i de nordiska länderna. Trots detta benämner man det endast som skandinavisk design (Sverige, Norge, Danmark) fastän även Finland och Island populariserat denna rörelse.

Skandinavisk design bygger på tre hörnstenar: funktionalitet, minimalism och enkelhet. Inredning ska ha en funktion, inte vara störande och vara simpelt. Med dessa tankar kan man inreda hela sitt hem utan att det blir en stel katalogbild ur en möbeltidning.

Denna typ av inredningsstil kan vara kostsam eftersom äkta skandinavisk design bygger på äkta, skandinaviska hantverk. Och det som produceras i Sverige är mer hållbart, rejält och dyrare än det som skapas i Kina eller från IKEA. Du får en möbel som kostar tre gånger så mycket men håller fem gånger så länge. Trots detta är skandinavisk design tänkt att vara för gemene man, inte bara för de rika och välbärgade. Så prisklassen är någonstans mittemellan de billiga och extremt dyra.

Materialmässigt håller man sig gärna till de nordiska materialen och dess naturliga färger. Björk och ek är vanliga träslag, även stål och sten spelar en viktig roll. Färgerna ska vara naturvitt, grönt, blått, grått och brunt. Naturfibrer såsom ull förekommer ofta. En vanlig trästol blir genast lite uppiffad med en sittdyna av ull eller bara en naturvit dyna och en härlig pläd över ryggen.