Se över takets alla detaljer

Hus Tips

Varje hus behöver ett bra tak som skydd mot elementen. Men för att taket ska kunna göra sitt jobb väl krävs det även uppsikt och underhåll. Många faktorer spelar en roll för hur länge ett tak håller, men kontrollerar man det för sällan kan man missa fel som kan bli kostsam i framtiden.

Materialet är en viktig faktor när man tänker på hur man ska underhålla ett tak. Olika tak kräver olika typer av underhåll och det gäller att veta var ens tak lider störst risk att brista så man kan se till att kolla dessa områden extra noga. Varje tak har dock även sin livslängd, även om man ser till att sköta underhållet. Så länge man vet hur gammalt taket är kan man räkna på hur länge det dröjer innan det är bättre att byta ut det.

En grundläggande visuell inspektion bör man göra en eller två gånger om året beroende på takets ålder och material. Då krävs inte mycket mer än att man faktiskt tar sig upp på taket och tittar på alla delarna. Var speciellt noga i skarvar och kanter. Tänk även på säkerheten uppe på taket och vistas endast på tak som är säker.

Till taket räknar man ju även takrännorna och de bör man helst inspektera två gånger om året. En gång innan vintern, så inga samlingar löv ligger krav, och en gång på våren för att garantera att inget frös till under vintern och orsakat sprickor.

För en oerfaren person är det inte alltid lätt att veta vad det är man tittar efter när man inspekterar taket. En idé är då att anlita en fackman för besiktning. För att bättre lära sig hur man själv gör inspektionen nästa gång kan det vara bra att ställa frågor före och efter inspektionen.