Se över belysningen för vintern

Hus Inredning Lägenhet Tips

Vinter för med sig mycket och det mest påtagliga tillsammans med snö och kyla är så klart mörkret. Vi närmar oss snabbt den vintersolståndet, som är  den mörkaste dagen på hela året, Vilket är ett bra tillfälle att titta på hur bra belysning man faktiskt har i hemmet.

Som de flesta säkert redan tänkt på förlitar vi oss väldigt mycket på det naturliga solljuset för att lysa upp många delar av hemmet. I flera rum kanske man inte tänder någon lampa alls förrän solen faktiskt helt gått ned. Rum som kök och badrum är ofta undantagen då belysningen där ofta fungerar som arbetsbelysning.

Men under vinterhalvåret blir vi mer och mer beroende av våra lampor och har man bristande belysning i ett rum kan det kännas mindre roligt att vara där än man först skulle tro. En aspekt av vintern som många kan uppskatta är att vi kan krypa ihop med en filt, något varmt att dricka och lite trevlig underhållning. För att skapa denna stämning behöver man dock ofta bra mysbelysning.

Dagtid är fönstren vår källa till bra belysning, men när mörkret slår sig till ro kan det ofta bli mer som en svart vägg. Och då detta inte är det vackraste kan man skapa mycket bättre stämning genom att skaffa sig lite stiliga fönsterlampor. Men man ska så klart inte stanna där.

Allmänbelysningen kan lätt även användas som riktigt härlig stämningsbelysning genom dimmerfunktioner. För att verkligen sätta stämningen bör man dock utöka detta från bara taklampan och även ha det på golvlampor och liknande som utgör allmänbelysningen i ett rum.

Tänk på varje rum i huset eller lägenheten som kan behöva lite bättre ljussättning för vintern och hur bäst det åstadkoms.