Det är så klart en lyx att äga en bostadsrätt mitt i centrum, speciellt i en stor stad som Stockholm. De är inte billiga och bostadsköerna är långa. Men de centrala husen har en tendens att vara av det äldre slagen, så pass gamla att de kan behöva en del renovering innan det är bovänligt. Nedan följer en del problem som kan uppstå när man renoverar i äldre hus i en stadskärna:
- Huset kan vara k-märkt: bor man i ett kulturmärkt hus kan man inte renovera eller ändra som man vill. Man måste ansöka om tillstånd till det mesta och det kan även vara svårt att renovera när man väl får tillstånd eftersom man måste göra det på ett visst sätt eller använda en viss sorts material. För att få veta om huset är k-märkt måste man vända sig till sitt lokala Stadsbyggnadskontor.
- Enkla lösningar kan fungera bättre: Äldre hus kan exempelvis ha problem med trycket och genomfarten av vatten i ledningarna. Man kan så klart inte byta rören själv i en bostadsrätt för då måste alla lägenheter få stambyte. Istället kan det räcka med mindre hjälpmedel såsom att spola igenom systemen för att ta bort smuts och fett.
- Det kan uppstå problem med grannarna som kanske inte uppskattar att det borras och sågas under dagarna. Försök att gå runt i trapphuset och förklara vad som ska göras och hur lång tid det ska ta. Bara man förvarnar brukar man få mindre klagomål.
- Ska man hyra en container att ställa på gården eller framför huset för att göra sig av med gammalt material, måste man söka tillstånd hos kommun eller polisen beroende på vad man kanske blockerar. Tillstånden är ofta begränsade till en dag eller helg så man måste planera smart för att slippa böter när container måste stå längre än tillåtet.