Öka säkerheten i lägenheten

Lägenhet Tips

Alla förtjänar att känna sig säker i sitt eget hem. Men detta är en känsla som snabbt kan försvinna om man råkar ut för något som ett inbrott. Att förebygga en sådan händelse är absolut värt en satsning och det finns ett antal saker man kan tänka på.

Var försiktig med nyckeln

Nyckeln till byggnaden och lägenheten är något alla vet att vara noga med. Och då de flesta har mer än en kopia är det även värt att tänka på var alla exemplar av nyckeln finns. Att ge bort en kopia till någon är ett stort beslut och bör endast göras om man litar fullständigt på personen.

Det händer ju också att man helt enkelt tappar bort en nyckel och kan man inte hitta den igen kan det nog bli fallet att man behöver byta lås på dörren för säkerhetens skull. Hyresvärden eller bostadsrättsföreningen är dock de som ansvarar för ytterdörren i detta avseende och man behöver då kontakta dem så antingen fixar de det själv eller anlitar någon att göra jobbet.

Brevinkast kan vara en säkerhetsrisk

Undersökningar har visat att ett flertal lägenhetsbrott har skett genom att tjuvar lyckas manövrera låset från insidan med ett verktyg som förs in genom brevinkastet på dörren. För att undvika detta kan man montera en kåpa över låsvredet och se till att hålla det stängt hela tiden.

Fönster och altandörr på första våningen

Många inbrott i villor sker genom fönster och bor man i en lägenhet på första våningen är man i regel lika utsatt för detta som en villaägare. Att se över säkerheten på både fönstren och eventuell altandörr är därför en viktig del av detta arbete. Märker man en brist i detta är det viktigt att kontakta hyresvärden eller bostadsrättsföreningen och be de åtgärda problemet omgående.