Gamla stan

Stockholm Tips

Gamla stan är den allra äldsta stadsdelen i Stockholm med anor som sträcker sig tillbaka till slutet av 1100-talet och det var också här som staden grundades år 1252 av Birger Jarl.

Gamla stan är definitivt den del av Stockholm som bär på allra mest historia. De trånga och mörka gränderna är mycket typiska för Gamla stan och har funnits sedan medeltiden. Faktum är att gatorna och gränderna i Gamla stan i stort sett inte förändrats efter 1600-talet.

Förutom de trånga gränderna finns i Gamla stan också Skeppsbron med en härlig utsikt över Skeppsholmen och Södermalm. Längs med Skeppsbron finns ett 20-tal hus med gamla anor, det tidigaste från 1630-talet.

I Gamla stan hittar man också en rad kända och historiskt intressanta byggnader, framför allt i form av Stockholms slott, men även Storkyrkan samt Tyska och Finska kyrkan.

Att gå runt i Gamla stan är ett måste om man besöker Stockholm då man verkligen känner historiens vingslag. Ett bra tips är också att besöka några av de museer man hittar här som till exempel Nobelmuseet, Kungliga myntkabinettet, Livrustkammaren och framför allt Kungliga slottet.