Dränering

Hus Renovering Tips

Jag tror att de flesta av oss hellre lägger våra spar pengar på interiöra och kosmetiska renoveringar, men som husägare måste man välja att prioritera de reparationer som är avgörande för att huset ska gå att bo i under hälsosamma förhållanden. Och det är oftast inte synliga renoveringar, tyvärr.  En annan aspekt som man alltid måste förhålla sig till är att försäkringsbolagen inte ersätter utifrån kommande fukt, om det inte varit skyfall eller slagregn men det är som du säkert redan vet, inte så ofta förekommande. Dränering är en kostsam åtgärd som många tyvärr drar ut på, men faktum är att dräneringen är ett av de viktigaste åtgärderna som vi faktiskt gör på huset och det är en förutsättning för att huset inte ska drabbas av allvarliga och än mer kostsamma fuktskador.

När är det dags att dränera då?

Du som husägare kan hålla utkik efter tecken som fuktigt källare, flagnande färg eller unkna lukter. Bortse absolut inte från tecken även om du tycker att de är marginella, kontakta hellre ett företag som Swoosh för konsultation och få ett professionellt utlåtande och en eventuell åtgärdsplan. Man rekommenderar att dränera under vintern eller sen hösten för att minimera skador på den övriga trädgården, och visst slipper man gärna en sönderkörd trädgård om det är möjligt. Om du har en trädgård som du är väldigt rädd om så kan du givetvis begära en åtgärdsplan som innefattar hur företaget kommer utföra dräneringen samt med vilka maskiner, du kan också begära att företaget gör en plan för hur de ska arbeta för att minimera skador på den övriga trädgården. Glöm inte att använda dig av rotavdraget, det gör en betydande skillnad på den totala kostnaden.

Hur ofta ska man dränera?

Det positiva med att dränera är att den är en åtgärd som oftast håller i minst 30 år, men lägg märke till ”oftast” eftersom att det är helt beroende på om dräneringen ligger i dränerande material eller ej, ligger den i lera som kan orsaka stopp i rören kan dränering ibland bara hålla i några år, var därför noga med i vilket material du dränerar så att du är med på noterna om vad som gäller och vilka förutsättningar dräneringen har runt ditt hus. Men som alltid när man äger ett hus är det viktigt att ha en buffert för oförutsedda händelser.

Swoosh är ett exempel på ett auktoriserat och miljötekniskt företag som jobbar professionellt med allt inom rör. Swoosh arbetar med moderna metoder och kan besikta dina rör med kamera, de utför även genomspolning av rör vilket i flera fall har visat sig vara en kostnadseffektiv lösning. Du hittar dom på flera orter i Sverige.