Dränering behöver inte vara dyrt och besvärligt

Hus Stockholm Tips

Det är lätt att man drar en djup suck när man inser att man behöver ta sig an ett dräneringsprojekt. Att dränera är vanligtvis en relativt kostsam och bökig uppgift som brukar betyda en hel del trassel, helst om man tar sig an allt på egen hand. Slutmålet är att se till så att vatten och fukt inte tar sig in i husgrunden och skadar denna, som ofta är fallet om man har vanlig lerjord runt om kåken. På ett eller annat vis måste leda allt vatten bort från huset och ut i andra delar av tomten där det inte gör någon skada på fastigheten.

Traditionell dränering

Det finns en rad olika sätt att gå tillväga vid traditionellt dräneringsarbete men som regel kräver det i princip alltid att du måste gräva upp stora delar av tomten kring huset, något som betyder att du både blir tvungen att ordna med en grävare, samt återanlägga de delar av gräsmattan som förstörts i processen och när arbetet väl är avklarat. Om ett nog bra slutresultat sedan kräver att du gräver ner dräneringsrör, fyller med småsten, eller klär grunden med något täckande, låter jag vara osagt, men det brukar som sagt vara en hel del arbete för att få bukt med problematiken.

Dränering utan att gräva

Få känner till att det finns ett alternativ till traditionell dränering. Med en teknik som kallas elektroosmos kan man få bukt på fukthalterna i husgrunden utan att det krävs ett enda spadtag. Med hjälp av elektroder så ser man till att vattnet blir positivt laddad medans den omgärdade marken är negativt laddad, vilket gör att vattnet på egen hand letar sig ut från husgrunden. Som du kan förstå är denna typ av dränering betydligt lättsammare att installera och du behöver själv inte lyfta ett finger. Kostnaden blir dessutom betydligt lägre än vid traditionell dränering, vilket bara det är ett stort plus i sig.